Dansk:
Kanonforfattere

Kanonforfattere

Beskrivelse


Kanonlisten er en fornem liste med Danmarks største kanonforfattere igennem tiden. Kun 14 forfattere har fået den ære at komme på listen, og alle er døde i dag, desværre. Den sidste, der døde, var Klaus Rifbjerg, som gik bort i 2015. Han er kendt for b. la. “Den kroniske uskyld”, som de fleste elever er stødt på i danskundervisningen på et eller andet tidspunkt.

Naturligvis har listen også plads til vores verdensberømte H.C. Andersen. Blot en enkelt kvinde har fundet vej til det fine selskab, nemlig Karen Blixen. I dette forløb kan du blive meget klogere på samtlige 14 forfattere, deres liv, forfatterskaber og betydning.

Det er med andre ord kun de bedste af de bedste, Champions League, for forfattere, som du vil høre om her. Det betyder ikke, at der ikke er andre store forfattere, og sådan en liste kan altid diskuteres om der måske ikke mangler en eller to andre potentielle kanonforfattere.

Free
Kanonforfattere
 • Ludvig Holberg 2

  Denne video omhandler Ludvig Holberg, hvor videoen kommer omkring hvem han var, hvilken tid han skrev i samt nogle eksempler på hans tekster og værker..

 • Adam Oehlenschläger 2

  Denne video gennemgår Adam Oehlenschläger og hans forfatterskab.

 • N.F.S. Grundtvig 2

  Denne video handler om Nikolaj Frederik Severin Grundtvig, bedre kendt som N.F.S. Grundtvig, der var en af Danmarks mest betydningsfulde forfattere og digtere. nogensinde.

 • Steen St. Blicher 2

  Denne video omhandler Steen Steensen Blichers liv og forfatterskab. Han er b. la. kendt for "Brudstykker af en landsbydegns dagbog" fra 1824, der ses som et hovedværk i dansk litteratur.

 • H.C. Andersen 2

  En introduktion behøves vel næppe til Danmarks vel nok mest kendte forfatter nogensinde. Men hvor meget ved du egentlig om ham udover, at han var god til at skrive eventyr? Det kan du se meget mere om i videoen.

 • Herman Bang 2

  Denne video gennemgår Herman Bangs liv og forfatterskab, b. la. at han var homoseksuel, hvilket ikke var accepteret i slutningen af 1800-tallet, og starten af 1900-tallet, hvor han levede.

 • Henrik Pontoppidan 2

  Denne video gennemgår Henrik Pontoppidan. Hvem han var, hvilken tid han skrev i og hvad han har skrevet.

 • Johannes V. Jensen 2

  Johannes V. Jensen kan bryste sig af at have skrevet den roman, der blev kåret til 1900-tallets bedste, nemlig "Kongens Fald", som foregår på Christian 2. tid. I kan se meget mere om hans liv og forfatterskab i denne video.

 • Martin Andersen Nexø 2

  Martin Andersen Nexø var erklæret kommunist, og hans værker var meget populære i Østeuropa, hvor kommunismen især efter 2.Verdenskrig var den altdominerende ideologi. Han er kendt for fantastiske værker som "Pelle Erobreren" og "Ditte Menneskebarn".

 • Tom Kristensen 2

  Må ikke forveksles med racerkøreren Tom Kristensen. Forfatteren Tom Kristensen levede fra 1893-1974, og er især kendt for værket "Hærværk".

 • Karen Blixen 2

  Eneste kvinde på kanonlisten og kendt for b.la. "Den afrikanske farm", som også er blevet filmatiseret, som mange af de andre kanonforfatteres værker.

 • Martin A. Hansen 2

  Var måske Danmarks vigtigste forfatter i årene efter 2.Verdenskrig, hvor hans store værker som Tornebusken(1946), Agerhønen(1947) og Paradisæblet(1953) udkom. Han døde allerede som 46-årig.

 • Peter Seeberg 2

  Peter Seeberg er måske ikke så kendt af mange danskere, men spillede en stor rolle i dansk kulturliv i 1950´erne, hvor modernismen fik sit gennembrud i Danmark.

 • Klaus Rifbjerg 2

  Den kanonforfatter, der døde sidst(2015) og som b.la. er kendt for "Den kroniske uskyld", samt for at have røget hash på trappen ved Kulturministeriet i protest imod lukningen af nogle kunstneres lokaler.

Anmeldelser

Gennemsnitlig bedømmelse

0
0 bedømmelse

Detaljeret bedømmelse

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Free