Tilføj filter:

 • EUD
 • HF
 • HG
 • HHX
 • HTX
 • STX
 • A-Niveau
 • B-Niveau
 • C-Niveau
 • Grundforløb
 • Mellemtrinnet
 • Specialundervisning
 • Til Læreren
 • Udskoling
 • Erhvervsuddannelse
 • Grundskole
 • Gymnasium
 • VUC
Aktive filtere:

Studieteknik 

Studieteknik – hvad er det? Det kan være svært at holde styr på læsning, afleveringer, eksamener og alt det andet der hører til din uddannelse. Nogle læser hele pensum dagen før eksamen, eller sidder til langt ud på natten med afleveringer man har udskudt alt for længe. Det virker, men kan være trættende og giver ikke altid det ønskede resultat. Derfor kan man med de rigtige studieteknikker effektivisere sin læsning og opgaveløsning, så du får det bedst mulige resultat, både i hverdagen og til eksamen. 

Nedenfor kan du læse en række gode råd til at få en bedre studieteknik. Selvfølgelig kan man foretrække noget forskelligt fra person til person – men disse råd får dig godt i gang. Du kan også se vores videoer om studieteknik. 

Pauser

Pauser kan være essentielle for din læsning. Er man kommet lidt bagud, kan det være oplagt at springe pauserne over, men det er ikke altid en god idé. Man kan også komme til at holde lidt for lange pauser – det handler om at finde den gyldne mellemvej. 

Det er en fordel hvis du kontrollerer dine pauser. Beslut dig for at du læser i 45 minutter og så holder et kvarters pause, eller 25 minutters læsning og 5 minutters pause. Sæt en timer på din mobil så du er konsekvent med tiden, ellers kan du hurtigt komme til at lave pausen lidt længere. 

Brug din pause til at komme op at stå, prøv at lade være med at kigge på en skærm i din pause. Hvis du kan gå en tur eller dyrke motion, er det helt perfekt. Men en kop kaffe kan også klare det, hvis du har travlt. 

Læsning

Vær afklaret med hvad det er du læser. Hvis du blot læser op på et emne, kan det give mening at skimme-læse, men skal du analysere en novelle, giver det god mening at læse teksten grundigt igennem, gerne flere gange, så du får alle nuancer i teksten med. 

En anden vigtig huskeregel: Hvis du har fået en opgavebeskrivelse, så læs den igennem flere gange så du er sikker på at du forstår opgaven eller spørgsmålet helt korrekt. Mange misforståelser kan opstå, hvis man ikke forstår et spørgsmål. 

Noter

Der er meget forskel på hvordan elever og studerende tager noter. Nogen tager slet ikke noter, andre bruger den gule overstregningstusch direkte i bogen, nogen skriver på computeren, mens andre skriver i hånden. Er der en måde der er bedre end andre? 

Meningen med noter er at huske det man hører eller læser. Og det virker bare bedst hvis man selv skriver det. At kopiere noter fra en PowerPoint eller et dokument, eller dele noter med andre klassekammerater sparer tid, og er noterne gode kan man hurtigt finde information når man mangler det, men man husker det ikke nær så godt. 

Skal du så tage noter i hånden eller på computeren? Flere studier viser at man bedre husker de noter man tager i hånden, fordi man bearbejder dem mere end noter på computeren. Dog er det lettere at gemme noter på computeren, og du kan tage dem med overalt, hvis du gemmer dem i Skyen. Så vælg den metode der passer bedst til dig. 

Når du skal tage noter og vil træne din hukommelse samtidig, kan du læse en side i bogen, og så bagefter tage noter af det du kan huske. Prøv at huske de vigtigste pointer, du kan altid gå tilbage hvis du vil have mere information med. 

Struktur og overblik

Hjælp dig selv i din læsning ved at holde struktur i det du laver, så du bedre kan bevare overblikket. Dette kan du gøre ved at lave lister over det du skal nå, så du kan krydse af når du har færdiggjort en opgave. Har du meget du skal læse til mange forskellige fag, kan du lave et ugeskema over dine opgaver, lektier og afleveringer. Det er desuden god motivation, hver gang du kan krydse noget af. 

Det er også en god idé at have god struktur over dine noter og opgaver. Lav mapper og undermapper for alle fag på computeren. Du kan dele dem op efter emner, dato eller lignende.  

Når du gemmer filer på computeren, er det altid en fordel at gemme dem på et USB-stik eller allerhelst i Dropbox, OneDrive eller andet, som gemmer dine ting online. Så mister du ikke dine noter eller opgaver hvis din computer går i stykker. 

Kilder og referencer 

Øv dig i at gemme dine kilder og referencer så tidligt som muligt. På ungdomsuddannelser og især på videregående uddannelser, er der krav om at du kan henvise til kilder på næsten alt du skriver. 

Det er også oplagt at gemme dine kilder når du skriver opgaver, så du altid kan vende tilbage til dem, hvis du er i tvivl om noget. 

Du kan gemme dine kilder ved at lave et eksternt dokument til dem, eller på bagerste side i dine noter. Du kan også bruge fodnoter eller parenteser i teksten. 

Det er en fordel hvis du gemmer så meget information om kilden som muligt. Gerne forfatter, dato eller årstal, titel, forlag og især webside, hvis du bruger det. Det er også en fordel at skrive den dato du har besøgt websitet på, hvis der skulle være lavet ændringer. 

Placering

Tænk over hvor du sidder, når du læser eller skriver opgave. Det kan være behageligt at sidde i sengen, men det er ikke særlig ergonomisk, og du bliver sikkert også lidt træt. Læser du på skolen, et bibliotek eller lignende, kan det være en fordel at bruge gode hovedtelefoner, der er lydisolerende, så mennesker omkring der ikke skaber forstyrrelser. 

Et af de bedste steder du kan sidde, er ved et bord med masser af plads, naturligt eller hvidt lys, og helt ro. Laver I gruppearbejde, er et lukket grupperum helt ideelt. Husk at mindst muligt distraktioner er bedst. 

Teori og praksis

I mange fag kan det være svært at bruge praksis, men kan du lave nogle praktiske øvelser er det helt ideelt. Det kan være forsøg i fysik eller kemi, eller grammatikøvelser i dine sprogfag. Hos ReStudy har vi mange quizzer du kan bruge til at teste din viden i forskellige fag og emner. På den måde får du bedst muligt benyttet både teori og praksis.

Du kan også lave små interviews eller samtaler med dine klassekammerater i sprogfag. 

Nyhedsbrev

Kontakt

Torvet 2,2
7400 Herning
Danmark

CVR: 32562078
Email: info@restudy.dk