Tilføj filter:

 • EUD
 • HF
 • HG
 • HHX
 • HTX
 • STX
 • A-Niveau
 • B-Niveau
 • C-Niveau
 • Grundforløb
 • Mellemtrinnet
 • Specialundervisning
 • Til Læreren
 • Udskoling
 • Erhvervsuddannelse
 • Grundskole
 • Gymnasium
 • VUC
Aktive filtere:

Fysik/Kemi

Fysik/kemi er et fag i folkeskolen, hvor man lærer om den fysik og kemi, der befinder sig rundt om os i vores dagligdag, samt i hele universet. Man ser på mennesker, dyr, råstoffer og grundstoffer, og hvad det alt sammen består af. Det er et fag som både er teoretisk og praktisk, og det er et fag, hvor elever kan få mulighed for at afprøve spændende forsøg.

Faget er et udskolingsfag, som man har fra 7.-9. Klasse. (og eventuelt 10. Klasse samt HF) Man skal til prøve i fysik-kemi i dag, da faget sammen med geografi og biologi er blevet til den fælles naturfagsprøve, der kombinerer de tre fag. Den er obligatorisk mundtligt, hvorimod man kan trække skriftligt fysik-kemi, som er en multiple choice prøve.

Emner i fysik/kemi

Der er mange forskellige emner man kan arbejde med, når man har fysik/kemi i udskolingen. Forløbene er som regel skilt ad, så man fokuserer på én ting af gangen. Nogle lærere vælger at veksle imellem et forløb fra fysik, og derefter et forløb fra kemi, mens andre lærere vælger at tage et halvt år med fysik og derefter et halvt år med kemi.

Nedenfor kan du læse mere om nogle af de forskellige emner, du kan komme til at arbejde med i fysik/kemi.

Syrer og baser

Når man arbejder med syrer og baser i folkeskolen, ser man på de ting i hjemmet og i dagligdagen der indeholder syrer og baser, og hvilken effekt det har. Mange ting har syrer, blandt andet fødevarer som yoghurt, citrusfrugter og andre frugter, mens vi også bruger mange rengøringsartikler med syrer. For eksempel til afkalkning og rengøring på badeværelset. I kroppen har vi også syrer, for eksempel i mavesækken, hvor det nedbryder det mad vi indtager. 

Syrer kan både være stærke og svage, og nogle af dem kan være meget skadelige. Syrens modsætning er basen. Den møder vi også i vores dagligdag. I madlavning er blandt andet bagepulver og natron basisk. I vores krop har vi basisk stof i bugspytkirtlen, som skal neutralisere den syre vi har i mavesækken. Der er sågar baser i rengøringsmidler, for eksempel i brun sæbe. Baser kan også være både stærke og svage, og de kan ligesom syre være ætsende. Baser kan være gode til at dræbe bakterier, og er også gode til at opløse fedt og fedtrester. Som en del af kemien i faget, kan I komme til at sammenligne syrer og baser, og se hvilken effekt det har på forskellige substanser. Det er blandt andet i dette emne at man arbejder med PH-værdier.

Magnetisme

Når man arbejder med magnetisme ser man både på magnetfelter og poler i store og små formater. Hvordan virker en køleskabsmagnet? Hvorfor har jorden en nordpol og en sydpol? Og hvordan påvirker det vores dagligdag? På en magnet er der en nordpol og en sydpol. Vender nord og syd mod hinanden vil de trække sig mod hinanden, jo tættere på hinanden de kommer, men hvis nord og nord eller syd og syd vender mod hinanden vil de skubbe sig fra hinanden.

Magnetisme bruges overalt i vores hverdag, for eksempel på metroer, mikrobølgeovne og induktionskomfuret og i mange af de kort vi har i vores pung.

Grundstoffer

Grundstoffer, også kaldet elementer, består af atomer. Vi har opdaget omkring 116 forskellige grundstoffer indtil videre, og der findes ofte nye elementer. Grundstoffer opstår når stjerner eksploderer eller dør. Nogle af de mest almindelige grundstoffer er hydrogen, oxygen og elementer som jern, guld og helium.

Kemiske reaktioner

I faget kan man også se nærmere på kemiske reaktioner. Dette er et emne hvor man blandt andet får lov at lave nogle forsøg. Her undersøger man blandt andet hvordan et kemisk stof reagerer når det bliver sat sammen med ét eller flere andre stoffer eller hvis det bliver opvarmet eller nedkølet.

Dette er også et emne hvor man gennemgår sikkerheden omkring stofferne, og hvordan man håndterer dem forsigtigt og på den rigtige måde, så ingen kommer til skade. Laves der forsøg med farlige stoffer, vil det som regel være læreren, der laver det, mens eleverne observerer.

Madens kemi

I fysik/kemi arbejder man også med madens kemi. Her undersøger man, hvad den mad vi spiser består af, og hvorfor maden smager som den gør, på baggrund af madens sammensætning.

I madens kemi undersøger man blandt andet hvad kulhydrater er og hvad de består af. Man kan også se på syren i maden, og hvad proteiner og aminosyrer, fedtstoffer og glukose er.

Du lærer hvad monosakkarider, polysakkarider og disakkarider er, og hvorfor det er vigtigt at vi indtager det rigtige mad for at opnå en god balance i vores krop.

ReStudy – online undervisning i alle fag

Hos ReStudy tilbyder vi effektiv onlineundervisning i mange forskellige fag. Med videoer og quizzer fra professionelle og dygtige undervisere, kan du få hjælp til de fag du har svært ved, eller bruge dem som et supplement til den undervisning du allerede får. Derudover kan du prøve at snuse til et fag, du kunne tænke dig at have på gymnasiet eller som valgfag. Nedenfor kan du se nogle af alle de fag vi tilbyder undervisning i online.

Nyhedsbrev

Kontakt

Nørre Voldgade 21 3.-4. sal
1358 København K
Danmark

CVR: 32562078
Email: vandel@restudy.dk