Vi har fået ny hjemmeside. Vi har arbejdet hårdt på at forbedre din oplevelse på Restudy. Oplever du fejl eller mangler på siden, kan du trykke på Support-knappen nederst til højre.

Hvordan og hvorfor skal du optage din skærm?

I vores blogindlæg om inspiration til at lave dine egne videoer har vi understreget betydningen af at lærere laver deres egne undervisningsvideoer. Med et begrænset antal forberedelsestimer til rådighed, er det ofte svært at finde tid til at prøve noget nyt. Lærere kæmper ofte med det problem, at de ikke har tid nok til at lave deres egne videoer. Det billede fik vi bekræftet i vores seneste undersøgelse*, hvor den største hindring for at lave egne videoer var tid og mere end 65% af lærerne angiver dette til at være grunden til, at de ikke har prøvet det.

The bad news is time flies. The good news is you’re the pilot.” – Michael Altshuler

At lave en video behøver ikke at være en vanskelig eller tidskrævende opgave. Derfor har vi besluttet at skrive lidt om skærmoptagelse, da det er en nem og god løsning til at optage, hvad der sker på  din computers skærm, og på den måde give eleverne en gennemgang af en opgave eller problemstilling.

Hvorfor du bør bruge skærmoptager i din undervisning?

Skærmoptager er alle tiders løsning, da du skal ikke investere en masse tid i det, men til gengæld kan du ændre dine elevers oplevelse af indlæring betydeligt. At optage din skærm er en hurtig og nem løsning, der giver mulighed for at forklare og illustrere emnerne på en mere visuel måde.

Hvor kan du bruge skærmoptager?

Der findes forskellige måder, du kan tilføje skærmoptagelser i din undervisningen, men her finder du nogle af eksemplerne på, hvordan du kan bruge det i din undervisning:

 • Give feedback på opgaver
 • Give instruktion om lektier
 • Vise hvordan man bruger et program/værktøj
 • Vise hvor eleverne får adgang til materialer, de har brug for
 • Præsentere/illustrere forskellige emner
 • Praktisere Flipped Classroom konceptet

Husk, det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan bruge skærmoptagelser som et supplement til din undervisning i klassen.

At komme i gang med at optage din skærm

Først skal du have en computer og en præsentation, som du gerne vil dele med dine elever. Det er en god ide, hvis du har et forberedt manuskript, så flowet i videoen er naturligt. For den bedste lydkvalitet, skal du også have en mikrofon, men dette er ikke et must.

Screencast-O-Matic logo

En af de mest kendte – og et enkelt værktøj til at optage din skærm – er Screencast-O-Matic. Det er et gratis program, der også har en pro-version med flere funktioner og muligheder. Nedenfor kan du se, hvordan du anvender Screencast-O-Matic til at lave dine egne videoer.

Navn:     Screencast-O-Matic

Link:     www.screencast-o-matic.com

Pris:     Gratis (Pro version koster omkring 100 dkk/året)

Gratis funktioner:     

 • 15 minutters optagelser
 • skærm optagelse
 • webcam optagelse
 • udgiv til YouTube
 • gem som video fil

Sådan gør du:

 1. Gå til Screencast-O-Matic hjemmeside
 2. Tryk på knappen ‘Start recording’
 3. Vent indtil optageren starter
 4. En ramme kommer frem på din skærm
 5. Alt der er i rammen bliver optaget
 6. Åbn din præsentation
 7. Juster rammens størrelse, så at alt er synligt
 8. Når du er klar, tryk på den røde ‘Rec’ knap nederst til venstre i rammen
 9. Din skærm optages nu
 10. Når du er færdig med din præsentation, tryk på ‘Done’
 11. Du kan nu gennemgå din video
 12. Vælg, hvordan du vil udgive din video
 13. Udgiv din video og andre kan nu bruge den

 

Har du brug for mere visuel forklaring? Denne video fra Henning Romme Lund giver en oversigt over, hvordan du anvender Screecast-O-Matic.

Sådan anvender du det nye Screencast-O-Matic til flipped classroom af Henning Romme Lund


Har du lavet dine egne skærmoptagelser allerede? Ved du, at du kan uploade dem på Restudy? Du kan dele det med hele Restudy eller kun med dit hold. Log ind eller opret en bruger på Restudy og prøv det.

* Restudys undersøgelse af 431 danske lærerers brug af undervisningsvideoer.

Nyhedsbrev

Kontakt

Teglvænget 29
7400 Herning
Danmark

CVR: 32562078
Email: info@restudy.dk